Geschiedenis

De Stichting Pink Ribbon Suriname is opgericht in December 2011 en is op 8 maart 2012, de Internationale Dag van de Vrouw in Suriname op grootse wijze “gelaunched” op het Onafhankelijkheidsplein.
De initiatiefneemster is Karin B. Refos, die zelf getroffen werd door borstkanker en deze campagne startte, nadat bleek dat er in Suriname weinig tot geen informatie te krijgen was en zij volledig was aangewezen op de artsen toen zij door de ziekte getroffen werd. Daarnaast bleek borstkanker een grote taboe te zijn, waarbij zelf het woord niet werd uitgesproken. Om deze taboe te doorbreken startte zij een grootse bewustwordingscampagne: ”Borstkanker, Beat It” om de Surinaamse gemeenschap in het algemeen en de Surinaamse vrouw in het bijzonder aan te spreken, de taboe te doorbreken en borstkanker bespreekbaar te maken.

Voor de uitvoering werd zij ondersteund door zowel de in Nederland opererende organisatie Pink Ribbon Nederland alsook de in Suriname opererende organisaties zoals Innerwheel en Stichting Lobi.
De eerst grote donor voor Stichting Pink Ribbon Suriname was de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Paramaribo. Daarna volgden velen, waaronder de Regering van de Republiek Suriname, het Kabinet van de President van de Republiek Suriname alsook vooraanstande bedrijven in Suriname.

De Stichting Pink Ribbon Suriname wist met haar succes op 8 maart 2012 meer dan 15.000 personen op de been te krijgen op het Onafhankelijkheidsplein, waarbij een “levende” Pink Ribbon werd gevormd.

Het succes van Pink Ribbon Suriname zette zich voort in bewustwordingscampagnes in de maanden oktober (borstkankermaand) en maart (verjaardag van Pink Ribbon) in achtereeenvolgend de volgende districten: Brokopondo, Nickerie, Commewijne, Wanica, Para, Saramacca, Coronie. De laatste campagne met Pink Ribbon loop vond plaats in het district Marowijne in maart 2014.

Het bewustwordingsmateriaal werd vertaald in het aucaans, saramaccaans en speciale communicatie-items werden vervaardigd om de locale gemeenschappen op de juiste wijze te betrekken, voor te lichten en te instrueren over de gevaren van borstkanker.

De Stichting Pink Ribbon Suriname gaf naast haar informatiefolder in januari 2012, in 2013 een brochure uit die allerhande informatie bevat voor door borstkanker getroffen personen, alsook hun families.

De Pink Ribbon Shop, gevestigd in hartje Paramaribo, de Domineestraat, werd geopend op 31 mei 2012. In deze shop zijn voornamelijk Pink Ribbon items, vervaardigd door Surinaamse (vrouwelijke) ondernemers, te koop.

De eerste ambassadeurs van Pink Ribbon Suriname zijn tot maart 2014 geweest: Jennifer Simons, Voorzitter van de Nationale Assemblee en Lucia Rijker, boxer en spiritual coach, die tevens het gezicht was van de campagne “Borstkanker, Beat it”.

TELESUR, het Surinaamse Nationaal Telecombedrijf is een vaste sponsor van Pink Ribbon Suriname.