We krijgen regelmatig vragen, zie hier onder de meest gestelde vragen
Borstkanker
- Is borstkanker erfelijk?
Van alle borstkanker is ongeveer één op de vijf familiaal bepaald. Soms gaat het om dramatische gevallen, waarbij meerdere vrouwen uit een familie geconfronteerd worden met borstkanker
- Vanaf welke leeftijd kan je borstkanker krijgen?
Borstkanker kan al voorkomen bij twintigers, maar is voor vrouwen die niet erfelijk of familiaal belast zijn zeldzaam vόόr 35 jaar. Driekwart van alle borsttumoren komt voor bij vrouwen boven de vijftig.
- Moeten vrouwen die ‘iets voelen’ meteen naar de dokter?
Een vrouw die iets vindt, voelt of ziet aan haar borsten, gaat inderdaad het best direct naar de dokter. Veel vrouwen vrezen borstkanker bij pijn in de borst, maar pijn is een uitermate zeldzaam symptoom van borstkanker.
- Hoe vaak komt borstkanker voor?
Ongeveer 1 op de 8 vrouwen krijgt in haar leven borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder Surinaamse vrouwen.
- Waar kan ik een borstprothese aanschaffen?
Hiervoor verwijzen wij u door naar ‘Mammae Care Suriname.
Tel:
Mw.Cherly Bouterse 8775336
Mw.Roline Castillion 8568768
Voorkomen
- Wat kan een vrouw doen om borstkanker te voorkomen?
U kunt borstkanker niet voorkomen. Er zijn wel factoren die het risico op borstkanker kunnen vergroten of verkleinen. Maar levensstijl is een belangrijke factor in het ontstaan van borstkanker en één van de redenen waarom het in onze westerse wereld meer voorkomt dan elders. Het advies is om gezond te leven door gezond en gevarieerd te eten met verse groenten, fruit en vis, om overgewicht te vermijden en fysiek actief te zijn. Als borstkanker meermaals voorkomt in de directe familie, gaan vrouwen het best naar hun huisarts om na te gaan of er een groot risico is op erfelijkheid en of ze medisch extra moet worden opgevolgd.
Onderzoek
- Wanneer moet je een mammografie laten nemen?
Het is raadzaam dat alle vrouwen, vooral boven de vijftig jaar, een mammografie laten nemen. Dankzij deze preventie worden kleinere tumoren sneller gevonden en hebben vrouwen een betere overlevingskans. Een mammografie kan een tumor al tonen als die één centimeter groot is en doorgaans nog niet opgemerkt wordt bij een klinisch borstenonderzoek.
- Sterven er minder vrouwen dankzij de preventie?
Door de preventie, en direct optreden bij elke eventuele afwijking, kan de borstkankersterfte aanzienlijk dalen.
- Moet je zelf je borsten onderzoeken?
Vrouwen die systematisch hun borsten onderzoeken, vinden een tumor meestal pas als die twee centimeter groot is. Bij vrouwen die toevallig een knobbeltje vinden, gaat het om een tumor van drie centimeter. Daartussen verstrijkt gemiddeld ongeveer anderhalve maand. Dat maakt in overlevingskansen geen verschil, blijkt uit onderzoek. Al neemt het niet weg dat het goed is als een vrouw haar lichaam en borsten kent, zodat ze veranderingen opmerkt.
- Wat veroorzaakt borstkanker?
Het is niet bekend wat de oorzaak is van borstkanker. Wel is bekend dat borstkanker vooral voorkomt bij vrouwen van 50 jaar en ouder in westerse landen.
- Welke klachten horen bij borstkanker?
De volgende klachten kunnen betekenen dat u borstkanker heeft:
- als u een knobbeltje in uw borst voelt,
- als u een deukje of kuiltje in de huid van uw borst heeft,
- als de huid van uw borst op een plek dikker is dan normaal,
- als er bloed uit uw tepel komt,
- als uw tepel verandert,
- als uw borst anders aanvoelt.
Ziet of voelt u één van deze veranderingen bij uzelf? Neem dan contact op met uw huisarts.