Behandeling

Wanneer een behandeling tot doel heeft genezing te bereiken, dan wordt dat een curatieve behandeling genoemd. Onderdeel daarvan kan een toegevoegde behandeling zijn. Bijvoorbeeld chemotherapie na een operatie, om eventuele niet waarneembare uitzaaiingen te bestrijden (adjuvante behandeling) en daarmee de kans op ziektevrije, langdurige overleving te vergroten. Of chemo- of radiotherapie vóór een operatie om de tumor te verkleinen (neo-adjuvante behandeling). Als de borstkanker niet (meer) curatief kan worden behandeld, is een palliatieve behandeling mogelijk. Zo’n behandeling is gericht op het remmen van de ziekte en/of vermindering
van de klachten. De meest toegepaste behandelingen bij borstkanker zijn o.a.:

  • Operatie (chirurgie)
  • Bestraling (radiotherapie)
  • Chemotherapie (behandeling met celdelingremmende medicijnen)
  • Hormonale therapie

De keuze en de volgorde van de verschillende behandelingen is onder meer afhankelijk van de tumor, het stadium van de borstkanker, uw leeftijd en of u voor of na de overgang bent. Veel mensen met borstkanker krijgen een combinatie van de genoemde behandelingsmethoden.
Als patiënt heeft u recht op goede en volledige informatie over de vastgesteldediagnose en over de behandeling, zodat u hierover zelf kunt beslissen.
Uw specialist zal alle stappen van de behandeling met u bespreken. De operatieve ingreep, maar ook de andere behandelingen, zoals bestraling, chemotherapie en/of hormonale therapie en de volgorde van de behandelingen komen aan de orde.